Funkcja
Funkcja schładzalnika do mleka
Jak sama nazwa wskazuje, schładzalniki służą do obniżania temperatury mleka. Dopiero w tej temperaturze może być ono składowane przez dłuższy okres czasu bez ryzyka wystąpienia szkodliwych dla produktu reakcji. Jest to niezwykle ważne, z uwagi na fakt, że jakość mleka w dużej mierze zależy od tego, jak prędko uda nam się je schłodzić poniżej granicy 10 oC. Pamiętając o początkowej temperaturze mleka wynoszącej 36 oC wcale nie musi być to szybki proces. Im prędzej zostanie to wykonane, tym lepszą cenę uzyskamy przy sprzedaży produktu. Niemałe znaczenie dla klienta ma bakteriologiczna jakość mleka. Najlepszą uzyskamy właśnie przy temperaturach około 4o C. Jak widać, jest to urządzenie niezbędne przy transporcie i przechowywaniu mleka. Innymi układami chłodniczymi, które zyskują na popularności, są systemy wstępnego schłodzenia mleka ( na Zachodzie spotykane praktycznie na każdym kroku). Celem takiej instalacji jest obniżenie początkowej temperatury mleka jeszcze przed zaaplikowaniem go do schładzalnika. Pozwala to na obniżenie kosztów za pracę elektryczną samego schładzalnika oraz zwiększa szybkość uzyskania optymalnej temperatury produktu. Może więc warto się zastanowić, czy kupno takiego układu nie pozwoli nam na uzyskanie przeliczalnego na pieniądze zysku w dość szybkim tempie.
Rodzaje
Rodzaje schładzarek do mleka
Schładzalniki możemy podzielić na kilka typów ze względu na konstrukcję:
a) otwarte – tańsze przy zakupie, ale charakteryzujące się koniecznością ręcznego mycia po każdym użyciu; możemy je podzielić na:
- otwarte o cylindrycznej budowie
- otwarte o wannowej budowie
b) zamknięte – wadą jest wyższa cena, aczkolwiek nie wymagają one poświęcania zbyt wiele uwagi, gdyż posiadają automatyczną myjkę, istnieją także modele z oddzielonym agregatem, który można umieścić w innym pomieszczeniu, niż sam schładzalnik (czasem po prostu nie ma miejsca na całe urządzenie, więc ułatwi to znalezienie optymalnego rozwiązania); możemy podzielić je na:
- zamknięte o cylindrycznej budowie
- zamknięte o eliptycznej budowie
W zależności od wielkości urządzenia schładzalniki posiadają różne pojemności, począwszy od 200 litrów po 3000 litrów mleka. Istnieje kilku znaczących producentów takich układów, którzy przez szeroką gamę zbiorników chłodniczych potrafią trafić w potrzebę każdego klienta.
Jak każde urządzenie klimatyzacyjno-chłodnicze schładzalniki do mleka posiadają standardowe wyposażenie układu chłodzenia. Składa się on z dwóch wymienników energii ( parownika oraz skraplacza), sprężarki (która pełni funkcję pompy, czyli podnosi ciśnienie czynnika oraz napędza cały układ; zamienia ona energię mechaniczną na elektryczną) oraz elementu rozprężnego (ewentualnie rurki kapilarnej), który powoduje obniżenie ciśnienia czynnika chłodniczego. Wszystkie elementy połączone są przewodami chłodniczymi ( oczywiście w izolacji cieplnej). Z uwagi na potrzebę zasilania sprężarki potrzebujemy ulokować schładzalnik w sąsiedztwie źródła prądu. Inną ważną cechą schładzalników jest materiał zbiornika na mleko. Powinien być wytworzony z droższej i bardziej szlachetnej odmiany blachy – blachy kwasoodpornej. Ta konieczność, wymuszona zresztą składem chemicznym mleka, znacząco „podbija” koszt całego urządzenia. Kolejnym ważnym elementem jest izolacja termiczna, najczęściej stworzona z pianki poliuretanowej lub innej substancji izolacyjnej. Dzięki temu w znaczący sposób zostają zmniejszone straty chłodu do otoczenia. Wyposażeniem, niejako dodatkowym do układów chłodniczych, zaś standardowym do schładzalników o otwartej budowie, jest mieszadło wolnoobrotowe, nie powodujące pienienia lub zmaślenia mleka; powinno być ono odpowiednio wyprofilowanie. Innym koniecznym dodatkiem jest termostat, odpowiadający za regulacje pracy układu chłodzącego oraz systemu mieszania produktu. Nie można zapominać także o częstym problemie użytkowników schładzalników, czyli zamarzaniu mleka. Jednak producenci i w tej kwestii znaleźli rozwiązanie. Dobrze wyregulowany system utrzymania temperatury w zbiorniku nie dopuści do takiej sytuacji.