Wczytywanie...
Godziny otwarcia: 7:00 - 17:00
schladzanie

Schładzalniki do mleka

Funkcja

Funkcja schładzalnika do mleka

Jak sama nazwa wskazuje, schładzalniki służą do obniżania temperatury mleka. Dopiero w tej temperaturze może być ono składowane przez dłuższy okres czasu bez ryzyka wystąpienia szkodliwych dla produktu reakcji. Jest to niezwykle ważne, z uwagi na fakt, że jakość mleka w dużej mierze zależy od tego, jak prędko uda nam się je schłodzić poniżej granicy 10 oC. Pamiętając o początkowej temperaturze mleka wynoszącej 36 oC wcale nie musi być to szybki proces. Im prędzej zostanie to wykonane, tym lepszą cenę uzyskamy przy sprzedaży produktu. Niemałe znaczenie dla klienta ma bakteriologiczna jakość mleka. Najlepszą uzyskamy właśnie przy temperaturach około 4o C. Jak widać, jest to urządzenie niezbędne przy transporcie i przechowywaniu mleka. Innymi układami chłodniczymi, które zyskują na popularności, są systemy wstępnego schłodzenia mleka ( na Zachodzie spotykane praktycznie na każdym kroku). Celem takiej instalacji jest obniżenie początkowej temperatury mleka jeszcze przed zaaplikowaniem go do schładzalnika. Pozwala to na obniżenie kosztów za pracę elektryczną samego schładzalnika oraz zwiększa szybkość uzyskania optymalnej temperatury produktu. Może więc warto się zastanowić, czy kupno takiego układu nie pozwoli nam na uzyskanie przeliczalnego na pieniądze zysku w dość szybkim tempie.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Pozostałe produkty

© Grupa Marco-Polo Sp. Zz o.o. sp. k. 2020 Wszelkie prawa zastrzeżone.